Home

Nieuws 258 x bekeken

Hoge voorzieningraad voor veel agrarische producten

Wageningen – Bij veel agrarische producten in Nederland is voorzieningsgraad groter dan 100 procent.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het LEI, in opdracht van het ministerie van ELI. Het ministerie wilde meer inzicht in de herkomst en bestemming van in Nederland geconsumeerde en geproduceerde voedingsmiddelen.

Uit het onderzoek blijkt dat Nederland van veel agrarische producten meer produceert dan het consumeert. Dit geldt met name voor kaas, kalfsvlees, varkensvlees, pluimveevlees, verse groenten, aardappelen en suiker. Daarentegen is de voorzieningsgraad voor producten als rundvlees, vis, vers fruit en graan relatief laag. Hoewel dat binnen een productgroep sterk uiteen kan lopen. Wat fruit betreft bijvoorbeeld, produceert Nederland 250 procent van onze eigen behoefte aan appels en 155 procent van onze eigen behoefte aan peren, maar bijna geen exotisch fruit.

De meeste agrarische producten in ons land worden geëxporteerd binnen de Europese Unie. Twee derde of meer van de export van de onderzochte producten vindt plaats in de driehoek Londen-Berlijn-Parijs (inclusief België). Ook import van agrarische producten vindt voornamelijk plaats uit EU-landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.