Home

Nieuws

Hoge prijzen rundvee geen 'luchtbel'

Hexam – De huidige hoge prijzen voor rundvee in Groot-Brittannië zijn geen luchtbel die elk moment uit elkaar kan spatten maar zijn gebaseerd op de wereldwijde toename van de vraag in combinatie met een ongewoon beperkte aanvoer.

‘’De prijzen voor slachtvee zijn sinds januari als een raket omhoog gegaan en de markt verwacht dat deze sterke toename zeker tot de Kerst en ook daarna aan zal houden,’’ zegt voorzitter Oisin Murnion van de National Beef Association.

‘’Het is niet ongebruikelijk dat rundveespecialisten zich onder deze ongewone omstandigheden ongerust beginnen te maken over de enorme kosten voor het inkopen van vee om dat vervolgens te overwinteren met het risico dat de markt plotseling alle vertrouwen verliest wat hen met buitensporig dure koeien zou opzadelen. Zij kunnen er echter zeker van zijn dat de snel expanderende economieën in China, Brazilië en India alle beschikbare vlees in de wereld opzuigen en dat Rusland, de grootste importeur ter wereld, radeloos zo veel mogelijk vlees probeert op te kopen zodat haar inwoners goed gevoed kunnen blijven.

Door die ontwikkelingen is er nergens een grote zak goedkoop vlees waar de Britse supermarkten even gauw gebruik van kunnen maken om de binnenlandse veeprijzen naar beneden te drijven,’’ aldus Murnion. Hij wijst er bovendien op dat Zuid-Amerika niet alleen minder vlees produceert maar ook meer voor eigen gebruik houdt en dat de veestapel in de VS zwaar te lijden heeft van de droogte. ‘’We lopen natuurlijk altijd het risico dat de markt door één of andere ziekte wordt verstoord, maar in eenvoudige vraag-en-aanbod termen gezien kan het alleen maar verder omhoog gaan.’’

Of registreer je om te kunnen reageren.