Home

Nieuws 177 x bekeken

Hof: Britse rechtbank moet uitzoeken of M&S parasiteert op merk Interflora

Luxemburg – De Britse rechter moet uitzoeken of de supermarktketen Marks & Spencer parasiteert op het merk Interflora of gewoon handig gebruik maakt van een mogelijkheid die de advertentiedienst van zoekmachine Google biedt.

Dat heeft het Europese Hof van Justitie besloten in een unieke zaak, die was voorgelegd door het Britse Hooggerechtshof.

De zaak is aangespannen door Interflora, een bezorgdienst voor bloemen. Marks & Spencer gebruikt de term Interflora om te zorgen dat consumenten die via Google zoeken naar Interflora een advertentie van Marks & Spencer te zien krijgen. De Britse supermarktketen bezorgt ook bloemen, maar gebruikt in de reclameuiting zelf niet de term Interflora.

Volgens het Europese Hof is het voor het eerst dat zo’n zaak wordt behandeld. Als Marks & Spencer de term Interflora in haar eigen advertentie zou gebruiken, dan is sprake van parasitering van een ander merk en dat mag niet. Maar de term wordt alleen gebruikt om gebruikers van Google een advertentie te laten zien van de bloembezorgingsdienst van Mark & Spencer.

Als dat betekent dat consumenten een alternatief onder ogen krijgen is dat geen probleem. ”Een dergelijk gebruik valt in beginsel onder een gezonde en eerlijke mededinging”, schrijft het Hof in de uitspraak. ”De Britse rechter moet uitzoeken of het gebruik door Marks & Spencer van het teken van Interflora, de reputatie van Interflora bij consumenten in gevaar brengt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.