Home

Nieuws

'Hef beschermde status steenmarter op'

Den Haag - CDA-Tweede Kamerlid Ger Koopmans wil weten of staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) ervoor wil zorgen dat de steenmarter geen beschermde diersoort meer is. Koopmans wijst erop dat het dier het in Nederland goed doet en elders in Europa ,,gewoon wordt bestreden''.

De CDA'er komt met zijn voorstel wegens de perikelen in het Gelderse dorp Tolkamer, waar leerlingen uitwijken naar het gemeentehuis wegens de overlast door steenmarters die in hun schoolgebouw huizen. De dieren markeren hun gebied met urine, die door het schoolplafond lekte.

Het lijkt er nu volgens Koopmans op dat het beschermen van de marters boven het welzijn van kinderen gaat en dat vindt hij onwenselijk. Wat hem betreft kunnen de gevangen steenmarters het best worden uitgezet in gebieden als Siberië of IJsland, zodat ze niet al te snel terugkeren.

In een reactie zegt de Dierenbescherming niet blij te zijn met dit voorstel. ,,Het is geen diervriendelijke oplossing en ook geen structurele oplossing.'' Volgens de Dierenbescherming kunnen de pijlen beter worden gericht op het goed isoleren van het gebouw, zodat de marter niet naar binnen kan. Dan verliest het dier vanzelf zijn interesse.

Ook zegt de Dierenbescherming dat het weghalen van de dieren hoogstens een tijdelijke oplossing is. ,,Als deze marters verdwijnen komen er wel weer andere voor terug.''

Of registreer je om te kunnen reageren.