Home

Nieuws 215 x bekeken

'Grutto profiteert van intensief weidevogelbeheer'

Groningen – Vogelvriendelijk weilandbeheer werkt. Dat concluderen onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen na vier jaar veldstudie in Zuidwest-Friesland. Een ei gelegd in vogelvriendelijk boerenland heeft zeventien keer meer kans het volgend voorjaar een volwassen broedvogel op te leveren dan een ei dat is gelegd in gangbaar boerenland.

Bij vogelvriendelijk beheerd land geldt een hogere grondwaterstand, meer verschillende kruiden tussen het gras en een latere maaidatum. De onderzoekers van de afdeling Dierecologie volgden tussen 2007 en 2010 850 paar grutto’s op in totaal 8.471 hectare boerenland. Daarvan werd 20 procent vogelvriendelijk beheerd door particuliere boeren en door natuurbeschermingsorganisaties.

Landelijk gaat het volgens de onderzoekers nog steeds slecht met de gruttopopulatie. Het aantal grutto’s daalt jaarlijks met 5 procent. Om die afname te stoppen kan het beste worden geïnvesteerd in de periode van de nest- en kuikenoverleving, aldus de onderzoekers. Eenmaal volwassen vogels lijken zich doorgaans goed te kunnen redden.

Of registreer je om te kunnen reageren.