Home

Nieuws

Grote schade in Poolse tomatenteelt na windhoos

Kalisz – Een windhoos heeft maandag- op dinsdagnacht voor veel schade gezorgd bij tomatentelers in het belangrijkste tuinbouwgebied van Polen.

In Kalisz zijn veel glastelers geconfronteerd met de storm die over het gebied trok, waarbij ook veel hagel naar beneden kwam. Dat meldt teeltadviseur Peter Klapwijk van Greenq. Het bedrijf heeft veel contact met Poolse tomatentelers. Volgens Klapwijk is de schade groot. “Er zijn daken van de kassen gewaaid en er is veel sprake van stroomuitval.” Hij schat in dat de schade aanzienlijk zal zijn, omdat veel telers niet verzekerd zijn tegen productuitval.

Het bedrijf wil de komende dagen poolshoogte gaan nemen en waar nodig technische bijstand verlenen. “Je ziet dat er bij calamiteiten vaak schade ontstaat doordat er mismanagement plaatsvindt. Daarin gaan we assisteren.”

Volgens Klapwijk heeft Polen de afgelopen jaren flink gemoderniseerd in de tuinbouw. “Veel bedrijven staan op vergelijkbaar niveau met Nederlandse bedrijven, vaak computergestuurd.” Het aandeel Oost-Europese kassen zou snel afnemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.