Home

Nieuws 248 x bekeken

Groenteboer en slager ervaren drempel biologisch

Houten – Groentespeciaalzaken en slagers halen nauwelijks omzet uit biologisch. Dat bleek maandag op de twee beurzen AGF Detail en Keurslager-demodagen in Houten. Het was de eerste keer dat de twee beurzen gelijk georganiseerd werden.

Een proef bij tien groentespeciaalbedrijven heeft vorig jaar niet veel opgeleverd. Biologisch blijkt alleen interessant voor groenteboeren als het gekoppeld is aan een lokale herkomst, stelt koepelorganisatie ADN.

De organisatie heeft naar aanleiding van de proef wel een starterspakket opgesteld voor leden. ”Het blijkt een lastige productgroep. Alleen als de ondernemer er echt achter staat, kan het werken”, laat ADN weten. De koepel werkt wel aan onderscheidend vermogen bij leden via een label voor groenterassen met meer voedingswaarde.

Bij de Vereniging voor Keurslagers is hetzelfde beeld zichtbaar. De terughoudendheid zit vooral in de hoge kosten voor audits en certificering, stelt directeur Ruud Bakker.

Sinds twee jaar mag biologisch vlees onverpakt naast het gangbare verkocht worden. ”Het product ziet er hetzelfde uit, smaakt zelfs hetzelfde. Je moet echt een goed verhaal hebben in de winkel om het te verkopen.”

Bakker hoopt dat onder een nieuw merk Keurklasse straks biologisch vlees tegen lagere kosten beschikbaar komt bij Keurslagers. Het is een paraplumerk voor bestaande labels en keurmerken voor duurzaamheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.