Home

Nieuws

Groenlinks wil verbod op niet-economisch gebruik glyfosaat

Den Haag - Groenlinks wil zo snel mogelijk een verbod op het niet-economisch gebruik van glyfosaat in Nederland.

Dat zegt Rick Grashoff tijdens het debat over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de Tweede Kamer. In het oppervlaktewater is het glyfosaat-gehalte op veel plaatsen ver boven de norm. Om dit aan te pakken pleit Grashoff daarom voor een verbod op het gebruik voor niet-economische doeleinden. Hij doelt hiermee op particulier gebruik en op gebruik op bijvoorbeeld bestrating door gemeenten. “Gemeenten zullen niet blij zijn met een verbod, maar echt noodzakelijk is het gebruik ook niet”, aldus Grashoff.

Voor agrarisch gebruik, waarbij wel een economische reden is om te gebruiken, moeten er volgens Grashoff ook wel aanpassingen in het gebruik komen, maar een algeheel verbod is vanwege het economisch belang niet op korte termijn realistisch.

Staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu reageerde tijdens het debat dat het beheer van openbaar groen een taak is van de gemeenten en dat de gemeenten ook de verantwoordelijkheid hebben om dit zorgvuldig te doen. Begin volgend jaar komt het ministerie met een nieuwe actieplan gewasbeschermingsmiddelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.