Home

Nieuws 204 x bekeken

Groei agrarische sector minder groot dan geraamd

Amsterdam – De productiewaarde van de land- en tuinbouw groeit naar verwachting met 1,7 procent. Dit is fors lager dan de 2,4 procent in 2010.

Dat schrijft het ING Economisch Bureau in het algemeen kwartaalbericht. ING had bij eerdere ramingen op 4,0 procent groei ingezet maar heeft dit later bijgesteld naar 1,7 procent omdat minder groei wordt verwacht in de groente, bloemen, varkens en akkerbouwsector. Met name de groentesector zal minder presteren in vergelijking met vorig jaar.

ING verwacht dat zowel de binnenlandse als de buitenlandse afzet van zowel komkommers als tomaten de rest van het jaar fors onder het peil van 2010 zal blijven. Kippenvlees en eieren laten na een moeizame start begin dit jaar naar verwachting weer wat herstel zien in de tweede helft van 2011. De melkveesector presteert ook in 2011 weer boven verwachting goed.

Voor dit seizoen wordt een extreem hoge aardappeloogst verwacht, waardoor de prijsniveaus die in het eerste halfjaar boven de niveaus van 2010 noteerden, nu gekelderd zijn naar hele lage noteringen. Gevreesd moet worden dat er voor aardappels over het hele jaar 2011 daardoor geen prijsstijging in het verschiet ligt.

De uitvoer van uien is in het eerste halfjaar met 20 procent gedaald. Voor de tweede helft van het jaar wordt weliswaar een herstel verwacht, maar het hoge niveau van 2010 zal niet meer worden gehaald. De prijzen van snijbloemen waren tot nu toe lager dan vorig jaar, maar er was wel een flinke volumegroei, zeker van rozen. Naar verwachting wordt over geheel 2011 een minimale prijsstijging gerealiseerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.