Home

Nieuws 291 x bekeken 1 reactie

Gesjoemel met onderzoek over vlees en gedrag

Tilburg – Onderzoeker Diederik Stapel van de Universiteit van Tilburg is op non-actief gesteld. Hij wordt ervan verdacht onderzoeksgegevens te hebben bedacht.

Stapel was een van de auteurs van een onderzoek waaruit werd geconcludeerd dat vleeseters ’hufterig’ gedrag vertonen. Het onderzoek werd vorige week door hoogleraar Roos Vonk van de Radboud Universiteit in Nijmegen naar buiten gebracht onder de kop: vleeseters zijn egoïstischer en minder sociaal.

Het college van bestuur van de universiteit heeft woensdag besloten Stapel met onmiddellijke ingang op non-actief te stellen, omdat hij ”ernstige inbreuk heeft gemaakt op de wetenschappelijke integriteit door in zijn publicaties gebruik te maken van gefingeerde data.”

De rector-magnificus van de universiteit, P. Eijlander, heeft een commissie ingesteld, die moet inventariseren bij welke onderzoeken is gesjoemeld.

Diederik Stapel, die vorige week al meldde dat hij ziek was, was woensdagmiddag niet bereikbaar.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Gesjoemel of niet, zulke "onderzoeken" zijn sowieso onzinnig. Het wordt tijd dat we wetenschap weer eens serieus gaan nemen in dit land. Te beginnen met 95% van zulke "hoogopgeleiden" eruit. Blijft er vanzelf meer geld over voor serieuze wetenschap.

Of registreer je om te kunnen reageren.