Home

Nieuws

Georgië gaat met gestrekt been WTO-onderhandelingen Rusland in

Genève – Georgië weigert ook na stevige onderhandelingen op het hoofdkantoor van de wereldhandelsorganisatie (WTO) akkoord te gaan met Russische toetreding tot de organisatie. Gesprekken worden direct vervolgd in de Georgische hoofdstad Tblisi. Rusland geldt als grootste economie buiten de WTO.

Hoewel Georgië een kleine staat is met 4,6 miljoen inwoners, heeft het volgens de WTO net als alle 153 lidstaten een vetorecht. De EU, VS en China zijn reeds akkoord met Russische toetreding. Georgië wil volgens insiders dat Rusland alleen wordt toegelaten wanneer internationale waarnemers douane-diensten van het land continu controleren.

Georgië en Rusland vochten in 2008 een vijfdaagse oorlog uit over de politieke status van de Georgische regio Zuid-Ossetië, dat sindsdien met Russische hulp de facto onafhankelijk is. Volgens Rusland neemt de Georgische regering van Micheil Sakaasjvili nu diplomatiek wraak door onredelijke eisen te stellen. Georgië wil dat douaneposten in Zuid-Ossetië worden opgeheven.

Rusland moet van Georgië ook haar grenzen openen voor ondermeer Georgisch mineraalwater en wijn. Rusland, een markt met 148 miljoen consumenten, is volgens Georgië een onmisbare markt voor veel Georgische bedrijven.

De Russen stellen nog steeds toetreding tijdens de decemberbijeenkomst van de WTO na te streven.
Russische toetreding kan grote gevolgen hebben voor de landbouweconomie. Zo blokkeert het land nu nog de import van complete landbouwmachines en werktuigen. In de praktijk assembleren bedrijven als John Deere en Lemken nu hun machines in Rusland. Mogelijk, de toetredingscondities zijn nog onduidelijk, moet dit veranderen.

Rusland zal bovendien aan meer eisen moeten voldoen om de graanexport stil te leggen, zoals vorig jaar is gebeurd. Rusland geldt als één van de grootste graanexporteurs ter wereld. Rusland zal volgens ramingen van het ministerie van landbouw in de VS dit jaar in het seizoen 2011/2012 16 miljoen ton tarwe exporteren, 0,5 miljoen ton mais en 1,7 miljoen ton overige granen.

Of registreer je om te kunnen reageren.