Home

Nieuws 216 x bekeken

Gelouwerd Utrechts plan voor innovatieve varkensstal

’s-Gravenhage – De Utrechtse varkenshouder Steef Uijttewaal uit Schalkwijk is samen met architectenbureau Daad winnaar geworden van de ontwerpwedstrijd voor duurzame en diervriendelijke varkensstallen.

De ondernemer krijgt een bedrag van 25.000 euro om het ontwerp verder uit te werken.

Het plan van Uijttewaal, met de naam Eiland voor Sus Domesticus Blokhoven, bevat een ruimte waarin zeugen vrij kunnen rondlopen. De stallen zijn voorzien van zogenoemde lessenaarsdaken, die zowel uit energie-oogpunt als vanwege het afwisselend gevelbeeld opvallen. Volgens de jury ziet het complex er van buitenaf niet massief uit.

Het is volgens de jury een grootse, trotse stal voor relatief weinig dieren (150 fokzeugen en 1.200 vleesvarkens). Uijttewaal combineert de varkensstal met een melkveehouderij en biedt ook ruimte voor recreatie, die hem extra inkomen moet opleveren.

Aan de wedstrijd deden ontwerpers en varkenshouders mee uit Noord-Holland, Utrecht, Overijssel, Gelderland en Noord-Brabant.

Het initiatief kwam van de Rijksadviseur voor het Landschap, Yttje Feddes, die bij Annechien ten Have te rade ging. Samen bedachten zij de opzet voor de prijsvraag, waarbij architect en varkenshouder aan elkaar werden gekoppeld.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.