Home

Nieuws 639 x bekeken

Geitenhouders kregen 55 miljoen euro voor compensatie Q-koorts

Den Bosch – De ministeries van ELI en VWS hebben door Q-koorts getroffen bedrijven gezamenlijk voor 55 miljoen euro gecompenseerd. De schade die overbleef voor de melkgeiten- en melkschapenhouders bedraagt ongeveer 6,5 miljoen euro.

Dit blijkt uit berekeningen van de Stichting Economisch Onderzoek in opdracht van de provincie Noord-Brabant. Volgens de berekeningen is de totale economische schade minimaal 161 tot 336 miljoen euro.

De totale schade tussen 2007 en 2010 is door de Stichting onderverdeeld in de kosten voor de humane sector en de veehouderij. Verlies aan productiviteit door ziekte van personeel en de daling van kwaliteit van leven van mensen die zijn getroffen door chronische Q-koorts vormen de twee grootste schadeposten (tot 250 miljoen euro).

Het doden van 50.000 geiten op besmette bedrijven kostte 34 miljoen euro. De daling van de melkproductie en herbevolking van de stallen is geraamd op 27,1 miljoen euro. Omdat de twee betrokken ministeries het grootste deel van deze kosten hebben vergoed, komt de schade voor de overheid uit op 55 miljoen euro.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van ELI is van deze 55 miljoen, 28 miljoen euro uitgekeerd als vergoeding voor de ruimingen en 3,6 miljoen euro als compensatie voor het levenslange fokverbod.

”Sinds de uitbraak van Q-koorts in 2007 is een aantal bedrijven gestopt”, zegt Jeannette van de Ven, voorzitter van de vakgroep Melkgeitenhouderij van LTO Nederland. ”Vorig jaar was een jaar van emotionele schade voor veel geiten en schapenhouders. Ongeveer 1 op de 5 geiten- en schapenhouders kampte met enige vorm van emotionele schade tijdens de Q-koortscrisis. Het ging voornamelijk om de grote onzekerheid waarin ze verkeerden. De directe begeleiding op de bedrijven tijdens de ruimingen was prima”, volgens van de Ven.

De psychische schade bij veehouders is nog niet meegerekend in het onderzoek. ”Dat is ook heel moeilijk in te schatten”, zegt van de Ven. ”Veel veehouders gaan niet zo snel professionele hulp zoeken voor de emotionele schade. Laat staan dat we goed kunnen inschatten wat de kosten hiervan zijn”.

De vakgroepvoorzitter verwacht dat 2011 een jaar van financiële stoppers wordt. ”De vergoedingen die vorig jaar zijn uitgekeerd zijn inmiddels op en veel bedrijven moeten dit jaar flink investeren in jonge dieren, duur voer en stro. Dit jaar wordt daarom een belangrijk jaar om te zien of de sector zich staande weet te houden”.

Of registreer je om te kunnen reageren.