Home

Nieuws 213 x bekeken

Geen witte rook in natuuroverleg

Den Haag - Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) en de provincies zijn er donderdag opnieuw niet in geslaagd een akkoord te sluiten over het natuurbeleid.

Eerder deze week presenteerde Bleker een nieuw voorstel. Dat bleek voor de provincies echter niet aanvaardbaar en is nu dan ook van tafel. De twee partijen willen op zeer korte termijn, waarschijnlijk volgende week, verder onderhandelen.

Kern van het probleem is dat Bleker het natuurbeleid wil delegeren aan de provincies, maar daar tegelijkertijd op bezuinigt. Volgens ingewijden is er nu nog een gat van zo’n 150 miljoen euro. Ook is er onenigheid over de wie de opbrengsten van de verkoop van ruilgronden krijgt toebedeeld.

Bleker is er veel aan gelegen dat er een akkoord op zijn voorwaarden wordt gesloten. Het kabinet wil de komende jaren 18 miljard bezuinigen en het natuurbeleid maakt daar een aanzienlijk deel van uit. Voor de provincies is het eveneens een aangelegen kwestie. Zij vrezen fors te moeten besparen op andere beleidsvoornemens als het kabinet niet de portemonnee trekt.

Of registreer je om te kunnen reageren.