Home

Nieuws 2 reacties

Geen vrijstelling van natuurvergunning

Den Haag - Veehouders zijn niet vrijgesteld van de natuurbeschermingsvergunning.

De Raad van State zegt dat de vrijstelling die is opgenomen de Natuurbeschermingswet niet in lijn is met Europese regels. De Raad van State - de hoogste bestuursrechter in Nederland - heeft de uitspraak woensdag gedaan in een zaak over een varkenshouderij in Gelderland. De vrijstelling van de natuurbeschermingsvergunning was onderdeel van de Crisis- en herstelwet, die er voor moest zorgen dat het bedrijfsleven meer ruimte kreeg voor ontwikkeling. De bestuursrechter oordeelt dat de overheid onvoldoende rekening heeft gehouden met Europese regelgeving over de bescherming van natuurgebieden.

De uitspraak heeft gevolgen voor alle veehouderijbedrijven in de omgeving van natuurgebieden, die geen natuurbeschermingsvergunning hebben. Zelfs als de uitstoot van stikstof het enige schadelijke effect op nabijgelegen natuur kan zijn, en er is geen sprake van toename van de stikstofuitstoot, dan nog valt een veehouderij onder de vergunningplicht, aldus de rechter.

Bij de beoordeling van de vergunning moet de provincie nu terugvallen op de Natuurbeschermingswet van 1998. En bij de beoordeling moet niet alleen gekeken worden naar de uitbreiding of wijziging van een bedrijf, maar naar de 'exploitatie van de gehele intensieve veehouderij', aldus de rechter in de uitspraak.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Maakt niet uit .. We kunnen wel lekker op vakantie in Europa
  met de Euro.

 • no-profile-image

  laten we dat maar doen, onze hand ophouden bij de overheid, vakantie vieren in Zuid Europa
  dat de buitengebieden verpauperen??????
  dat er voedselgebrek zal zijn????
  misschien kunnen die "verstandige " leden van de Raad van Staten voor een mooi landschap zorgen en voor eten op de plank
  wanneer gaan we Hamstra??????

Of registreer je om te kunnen reageren.