Home

Nieuws 308 x bekeken

Geen link klebsiella Maasstad en veehouderij

Den Haag – Er is geen aanwijzing dat de problemen met multiresistente klebsiella-bacteriën in het Maasstad Ziekenhuis verband hebben met antibioticagebruik in de veehouderij.

Ook zijn er geen aanwijzingen dat de Klebsiella pneumoniae-bacterie van dier op mens over gaat. Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker van ELI in een brief aan de Tweede Kamer.

Klebsiella pneumoniae komt wel zowel bij mensen als runderen voor in het darmkanaal. ”De bacterie kan mastitis veroorzaken bij koeien”, schrijft Bleker in reactie op kamervragen van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren.

Thieme vraagt of er verband is tussen de uitbraak met de gevaarlijke klebsiella-bacterie in het Maasstad Ziekenhuis en antibioticagebruik in de melkveehouderij.

Bij de infecties in het Maasstad Ziekenhuis is sprake van een speciaal type klebsiella die tot op heden nooit in dieren of dierlijke bacteriën is voorgekomen. ”De OXA-48-producerende klebsiella is specifiek geassocieerd met ziekhuisinfecties bij de mens, waarbij een dierlijke bron geen rol speelt”, aldus de staatssecretaris.

Of registreer je om te kunnen reageren.