Home

Nieuws 437 x bekeken

Geen gezamenlijke NSW-rangschikking

Bij de verkrijging van een deel van een voormalig NSW-landgoed is overdrachtsbelasting verschuldigd. De generaalpardon-rgeling is niet van toepassing. Een gezamenlijke rangschikking van twee naast elkaar gelegen percelen is door de wetswijziging van de NSW per 1 juni 2007 vanaf die datum niet meer mogelijk .

Kort samengevat is de uitspraak van Hof Arnhem de volgende:
Een landgoed was aangewezen als een landgoed in de zin de NatuurSchoonWet (NSW). Het landgoed was tot 11 augustus 2005 in handen van B. Op 11 augustus 2005 wordt het landgoed gesplitst en wordt het woonhuis overgedragen aan C en D. Het woonhuis en de overige onroerende zaken, die eigendom van B waren gebleven, worden per 11 augustus 2005 (gezamenlijk) als NSW-landgoed aangemerkt.

Op 27 oktober 2007 hebben belanghebbende (X) en zijn echtgenote de woning van C en D gekocht. In de akte van levering verzoekt belanghebbende om toepassing van een vrijstelling van overdrachtsbelasting.

Belanghebbende vraagt vervolgens om een hernieuwde rangschikking van de onroerende zaak. Dit verzoek wordt afgewezen. De generaalpardon-regeling is volgens Hof Arnhem in het geval van belanghebbende niet van toepassing. Het hof overweegt hierbij dat een gezamenlijke rangschikking, door de wetswijziging van de NSW per 1 juni 2007, van twee naast elkaar gelegen percelen vanaf die datum niet meer mogelijk is.

Nu belanghebbende en zijn echtgenote de woning niet vóór de wetswijziging van 1 juni 2007 in eigendom hebben verkregen, is niet aan de voorwaarden van de generaalpardon-regeling voldaan. Het hof bevestigt de uitspraak van de rechtbank. De overdrachtsbelasting is terecht voldaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.