Home

Nieuws

Fransen: Overbezetting slecht voor gezondheid varkens

Erp – Overbezetting in varkensbedrijven werkt ongunstig op de infectiedruk op varkensbedrijven en is dus ongunstig voor het antibioticaverbruik. Dat is één van de conclusies die te trekken valt uit het project Gezond Groeien dat voerbedrijf Fransen Gerrits samen met partnerbedrijven uit de periferie van de varkenshouderij uitvoert.

Dat zegt directeur Huub Fransen van het voerbedrijf. Volgens Fransen beseffen varkenshouders dit veel te weinig en gaan ze bij de berekeningen van kosten en opbrengsten er te gemakkelijk van uit dat tien procent minder varkens of biggen ook meteen tien procent minder opbrengsten inhouden. ”Dat hoeft niet”, aldus Fransen. ”Ik pleit er voor dat varkenshouders dit soort zaken beter doorrekenen.”

Voerbedrijf Fransen Gerrits startte vorig jaar met het project Gezond Groeien samen met Farmaceutisch bedrijf MSD (Intervet), dierenartsenpraktijk Aadal en HAS den Bosch. Er doen vier varkensbedrijven aan mee. Volgens Huub Fransen zijn er op de bedrijven goede resultaten geboekt. Een van de varkensbedrijven wist zijn verbruik zelfs met 96 procent te reduceren. Dit gebeurde zelfs ondanks een uitbraak van APP op het bedrijf. Volgens Fransen zijn streptokokken op veel bedrijven een probleem.

Fransen presenteerde de resultaten van het project tot nu toe tijdens een businessbijeenkomst in Den Bosch. Doel van deze bijeenkomst was om andere bedrijven uit de periferie in kennis te stellen van de resultaten en ze zo mogelijk te betrekken bij het project. ”We sluiten op voorhand geen enkel bedrijf uit”, aldus Fransen. ”Als ze goede ideeën hebben zijn ze welkom. Ook partijen uit de humane sector kunnen meedoen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.