Home

Nieuws

Franse voedingsprijzen in augustus opgelopen

Parijs – De Franse prijzen voor tarwe en mais zijn in augustus ten opzichte van juli met respectievelijk 2,6 en 0,7 procent gestegen. De prijzen voor rundvlees en varkensvlees zijn respectievelijk 2,4 en 1,8 procent opgelopen. De prijs voor kip daalde licht terwijl de melkprijs gelijk bleef. Dat blijkt uit cijfers van het Franse centraal bureau voor de statistiek.

De graanprijs ligt in Frankrijk, Europa's grootste graanproducent, 5,5 procent hoger dan een jaar geleden. Waar tarwe 3,6 procent goedkoper is, blijkt de maisprijs bijna 20 procent gestegen te zijn. Van een derde groot akkerbouwproduct, de aardappelen, zijn geen cijfers over juni beschikbaar. Op jaarbasis wordt in Frankrijk echter 10 procent meer betaald voor aardappelen. De stijging lijkt opmerkelijk omdat in Europa juist de vraag achter blijft bij de productie.

De prijzen voor dierlijke producten liggen 12 procent hoger dan een jaar eerder. De verschillen zijn groot. Waar rundvlees en varkensvlees respectievelijk 9,5 en 8,8 procent duurder zijn dan een jaar geleden, wordt pluimveevlees liefst 16 procent beter betaald. Zuivelprijzen liggen 9 procent hoger dan een jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.