Home

Nieuws 401 x bekeken

Frankrijk zet in op export rundvlees

Parijs – Frankrijk gaat nog voor het eind van het jaar een structuur opzetten om de export van rundvlees meer dynamiek te geven. ’’De toekomst voor de vleesproducenten ligt in de capaciteit van de sector om te exporteren”, stelt minister van landbouw Bruno le Maire.

Franse rundveehouders zitten, net als hun collega’s met varkens, al tijden in financiële problemen. Die zijn nog eens verergerd door de aanhoudende droogte van afgelopen voorjaar, waardoor veel veehouders zonder voer zijn komen te zitten en dat tegen hoge kosten elders vandaan moeten zien te halen.

Eerder dit jaar heeft het vleesschap Interbev besloten een ’economische belangengroep’ voor de rundvleessector in te stellen die vooral de export in kaart moet brengen. Dat gebeurde echter vooral op aandrang van de veehouderij. De coöperaties en de vleesverwerkende industrie zien zo’n extra organisatie eigenlijk niet zitten en werken er ook niet aan mee.

Minister Le Maire heeft nu echter besloten druk op de ketel te zetten. Hij heeft dat persoonlijk laten weten aan Jean-Paul Bigard, niet alleen directeur van het gelijknamige grootste vleesbedrijf van het land maar ook voorzitter van de nationale organisatie van vleesbedrijven Sniv. Le Maire wijst onder meer op de activiteiten van de overheid zelf om belangrijke vleesmarkten zoals Rusland of Turkije open te breken en dringt er bij de vleesbedrijven op aan die kansen ook daadwerkelijk op te pakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.