Home

Nieuws

Frankrijk en Spanje willen EU-regulering groente- en fruitmarkt

Parijs – Frankrijk en Spanje willen dat er een nieuwe Europese regulering komt voor de markt voor fruit en groente. Belangrijkste uitgangspunt daarbij is dat de inkomsten van de producenten ook in tijden van crisis op peil kunnen blijven.

Dat hebben de beide ministers van landbouw, Bruno le Maire en Rosa Aguilar, laten weten na een bilateraal overleg in Parijs. Het overleg volgde op een reeks acties van Franse tuinbouwers tegen invoer uit Spanje eerder deze zomer. Beide ministers hebben bovendien afgesproken hun onderlinge samenwerking verder te versterken.

De bewindslieden willen dat de komende Landbouwraad praat over nieuwe beheerssystemen in crisissituaties, zoals recent na de Ehec-uitbraken in Duitsland en Frankrijk zelf maar ook bij bijvoorbeeld schade door weersomstandigheden. Tuinders moeten in die situaties aanspraak kunnen maken op gemeenschappelijke fondsen of andere middelen om hun inkomsten te stabiliseren.

Bij een ernstige crisis moeten ook direct door de EU betaalde informatie- en promotiecampagnes starten om de verkoop van de betrokken producten te stimuleren ’en de handel er van te begeleiden’. Daarbij hoort ook een ’actueel en reactief informatiesysteem’ dat doorzichtigheid biedt over de markten voor groente en fruit. De ministers realiseren zich daarbij dat voor dergelijke maatregelen een bijstelling van het Europese concurrentiebeleid nodig zal zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.