Home

Nieuws 5 reacties

Flat rate erg nadelig voor kalverhouderij

Bonn – Een vaste premie per hectare voor heel Europa zou een groot probleem zijn voor de Nederlandse kalverhouderij. Dat zegt Henny Swinkels van Van Drie Group, in reactie op de uitgelekte voorstellen van Eurocommissaris Dacian Ciolos over het nieuwe Europese landbouwbeleid.

Hierin geeft hij aan dat hij versneld, voor 2019, naar een flat rate wil.

”Dit zou betekenen dat 90 procent van de Europese steun voor de kalversector verdwijnt. Dat is een heel slecht signaal”, aldus Swinkels. Hij gaat er niet vanuit dat deze plannen realiteit worden en dat hier sprake is van een proefballon.

Swinkels zegt dat de sector wel moet inzetten op duurzaamheid. ”We kunnen niet op dezelfde voet verder, er moet iets veranderen. In de wereld is meer voeding nodig en minder grond beschikbaar om dat te produceren. Daarom moeten we kijken naar meer hergebruik in de agroketen”, vindt Swinkels. Hij doelt onder andere op hergebruik van fosfaat uit dierlijke mest. ”Hergebruik draagt volgens Swinkels bij aan efficiëntere productie, kostenbesparing en meer acceptatie vanuit de maatschappij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Een gezonde sector in handen van een paar multinationals.
  Duurzaamheid,, meer voeding nodig??????? VOOR WIE???? Multinationals gaat niks te ver om hun zakken te vullen. Voor de boer maakt het niet uit,
  wel of geen subsidie. Dit is weer zo'n voor beeld hoe belasting geld verdwijnt in de zakken van de multinational...

 • no-profile-image

  Als Henny Swinkels meer steun uit de maatschappij wil hebben kan dat, maar dan moet hij direct stoppen met het rond slepen van (zieke) kalveren en stoppen met de kalveren vol te stampen met medicijnen om ze overeind te houden.

 • no-profile-image

  Als onafhankelijke kalverhouder ben ik het helemaal eens met Swinkels.
  Europa kan het niet maken om eerst bedrijven (en de marktprijzen!) afhankelijk te maken van haar geld, en het vervolgens opeens wegnemen. Dit geld moet de kalverhouderij houden. Het kan gebruikt worden de sector (nog) duurzamer te maken.
  De kalversector heeft altijd voorop gelopen en wil dit ook blijven doen. Na nieuwe adviezen van de Gezondsheidsraad enkele weken terug hebben we als kalversector per 1 oktober as al veel medicijnen in de ban gedaan. Daar kunnen andere sectoren nog wat van leren.

 • no-profile-image

  Tja Piet, daar gaat je twee ton. Was jij niet degene die beweerde dat intensieve veehouderij economisch het beste was? Kijken wat er van overblijft.

 • no-profile-image

  Op de manier hoe Brussel met haar landbouwgelden omgaat is het van de grillen van de politiek afhankelijk welk land en sector economisch voordeel of nadeel heeft.
  Als dit geld gebruikt wordt om innovatie te stimuleren, wordt ondernemerschap en duurzaamheid nog beloond, maar nu wordt alleen de grondprijs gelift.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.