Home

Nieuws

FNV: looneis glastuinbouw niet aanpassen door Ehec

Utrecht – FNV Bondgenoten ziet vooralsnog geen aanleiding komend voorjaar bij cao-onderhandelingen glastuinbouw lager in te zetten.

Volgens onderhandelaar Gerard Roest is een aantal teelten getroffen door de crisis, maar is het geen sectorale crisis, zoals in 2010. Toen accepteerde FNV Bondgenoten een verlenging van de bestaande cao, maar investeerde de sector in een mobiliteitscentrum om personeel naar nieuwe werkgevers te begeleiden. Daarmee zag het dus af van een looneis.

Nu is de situatie anders. Roest: ”De gevolgen voor het aantal faillisementen lijken mee te vallen. Aan de sierteelt is de Ehec-crisis voorbijgegaan.” Zowel bij werkgevers als werknemers zijn de cao-onderhandelingen in voorbereiding. Volgens LTO Glaskracht is het nog te vroeg om over looneisen te spreken, terwijl de cao tot juli volgend jaar loopt. Toch lijkt het onvermijdelijk dat de cao-onderhandelingen door Ehec geraakt worden.

Bij de cao Groothandel groenten en fruit is het loonbod van werkgevers naar beneden bijgesteld. FNV noemt dat teleurstellend. Boden werkgevers in mei nog 1,5 procent structurele loonsverhoging voor een cao met een looptijd van een jaar, nu bieden ze nog 1 procent en een eenmalige uitkering van 200 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.