Home

Nieuws 225 x bekeken

FAO: bodemgesteldheid essentieel bij vergroting productie

Rome - De wereldvoedselorganisatie FAO start een project ter verbetering van de bodemgesteldheid wereldwijd.

Volgens directeur-generaal Jacques Diouf bedreigt de afname van de bodemkwaliteit op termijn de voedselzekerheid. In Afrika alleen is recent 6,3 miljoen hectare land zijn vruchtbaarheid en capaciteit water vast te houden kwijtgeraakt.

Diouf sprak tijdens een driedaagse conferentie die gepaard gaat met de lancering van het Global Soil Partnership. Bodems zijn volgens de Senegalees een fragiele en niet-hernieuwbare natuurlijke bron. De wereld moet volgens Diouf daarom verder kijken dan voedselhulp en het verstrekken van productiemiddelen voor de korte termijn.

Volgens de FAO is de situatie het meest ernstig in Afrika, maar ook in Azië en Zuid-Amerika wordt op sommige plaatsen roofbouw gepleegd op bodems. De situatie in Afrika is bijzonder ernstig omdat de bevolking hier in de komende 40 jaar verdubbeld en dus elke hectare nodig is.
De huidige crisis in de Hoorn van Afrika is volgens de FAO vooral het gevolg van ontoereikend water- en bodemmanagement.

Of registreer je om te kunnen reageren.