Home

Nieuws

Exportwaarde bloemen en planten daalt

Aalsmeer – De exportwaarde van Nederlandse bloemen en planten is in augustus ten opzichte van een jaar geleden gedaald met 3 procent.

In totaal is tot en met augustus voor 3,6 miljard euro, 2 procent meer dan vorig jaar, uitgevoerd. Dat meldt het hoofdbedrijfschap agrarische groothandel, HBAG. De terugzakkende Duitse markt speelt de sector steeds meer parten.

De snijbloemenexport daalde in augustus met 3 procent tot 225 miljoen euro. De uitvoer van planten daalde ruim 2 procent tot 161 miljoen euro. Augustus is de vierde maand van 2011 waarin de export achter blijft bij vorig jaar. HBAG ziet een sterk verband met gedaald consumentenvertrouwen in vooral Duitsland.

De Duitse economie staat er in Europa verreweg het beste voor. Toch neemt de Duitse vraag af. Volgens het HBAG heeft dit ook te maken met het feit dat grote discounters (Aldi, Lidl) bloemen en planten hebben geschrapt uit hun programma. Tot en met augustus loopt de export van Nederlandse snijbloemen en planten naar Duitsland achter met respectievelijk 2 en 1 procent.

De invloed op de markt is groot omdat Duitsland goed is voor bijna een derde van de Nederlandse afzet. De marktaandelen van de nummers twee en drie, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, liggen met respectievelijk 14 en 13 procent een stuk lager.

De belangrijkste groeimarkt is Rusland. De verkoop aan Rusland nam 29 procent toe tot 133 miljoen euro. De groei op Polen is gehalveerd tot 4 procent door toegenomen lokale productie.

Of registreer je om te kunnen reageren.