Home

Nieuws 236 x bekeken

Exportbedrijf Agrexco op rand van afgrond

Tel Aviv - Sinds geruime tijd verkeert het Israëlische exportbedrijf Agrexco in zware economische problemen. De rechtbank in Tel Aviv heeft afgelopen zondag een einde gemaakt aan het uitstel van betaling die sinds eind juni van kracht was, zodat nu de weg open staat voor de ontmanteling van het bedrijf.

Al sinds de vijftiger jaren was Agrexco de belangrijkste Israëlische verkooporganisatie voor groente, fruit en bloemen, grotendeels gericht op de Europese markt. Er wordt nog gezocht naar mogelijkheden om het bedrijf in z’n geheel te verkopen.

In totaal zo’n 2.200 tuinders vermarkten hun producten via Agrexco, met een totale omzet van 500 miljoen euro. Jaarlijks wordt ongeveer 400.000 ton groenten en fruit geëxporteerd. Onder meer via het merk Carmel heeft het bedrijf in de loop der jaren een enorme rol gespeeld in de promotie van de producten in Israël.

Gevreesd wordt dat de meeste tuinders bij een ontmanteling veel geld gaan verliezen, omdat zij dan niet betaald krijgen voor door hun aangeleverde producten. Ook voor de werknemers, 350 in Israël en 180 in het buitenland, is de toekomst erg onzeker, omdat zelfs een redelijke werkeloosheidsregeling er niet in zit. Agrexco heeft ook een verkoopkantoor in Nederland.
De Israëlische overheid bezit 30 procent van de aandelen van Agrexco en controleert de raad van bestuur. De gezamenlijke tuindersorganisaties (Marketing Board) bezitten 59 procent en voedingsbedrijf Tuvna 11 procent.

Aan het eind van 2010 heeft de Israëlische regering nog 11 miljoen euro geïnjecteerd voor een verregaande herstructurering van het bedrijf, ter voorbereiding van een complete privatisering waartoe al in 2008 was besloten. Dit is echter in een diepe put verdwenen, aangezien er over 2010 uiteindelijk zo’n 30 miljoen werd verloren.

Dit verlies wordt toegeschreven aan een verminderd marktaandeel in Europa, de sterk gedaalde euro en slechte klimatologische omstandigheden. De totale schuldenlast liep hierdoor op tot ongeveer 106 miljoen euro.

Op dit moment zijn de pogingen om Agrexco in zijn geheel te verkopen nog niet geslaagd. Mocht dit nog gaan lukken, dan zal het bedrijf zich geheel zelf moeten bedruipen en kan niet meer gerekend worden op steun van de overheid.

Vandaag zal de financiële commissie van de Knesseth bijeen komen om de problemen rond Agrexco te bespreken. De tuinders zijn van mening dat de overheid, als belangrijkste aandeelhouder, de verantwoordelijkheid moet nemen om een flink deel van de schuldenlast op zich te nemen. Het is nog niet duidelijk wat de val van Agrexco voor gevolgen zal krijgen voor de export in het komende jaar.

Foto

Jan van der Blom

Of registreer je om te kunnen reageren.