Home

Nieuws 171 x bekeken

Europese voedingsindustrie en supers willen zelf eerlijker contracten

Luxemburg – De Europese voedingsindustrie en de supermarkten werken aan een gedragscode om oneerlijke contractsituaties uit te bannen.

Deze gedragscode, die een poging is tot zelfreiniging, wordt uitgewerkt onder regie van de European Brands Association (AIM) en in wordt gemodelleerd in nauw overleg met de Europese Commissie.

Directeur-generaal Alain Galaski van de AIM gaf op de jaarvergadering van de Europese zuivelindustrie een toelichting op de code.

Doel ervan is om oneerlijk praktijken, zoals de aankoop van zuivel of andere voeding ver onder de marktprijs of het chanteren van toeleveranciers door de retail te voorkomen. Een ander doel is om Europese wetgeving voor te zijn.

De gedragscode is in principe klaar, maar moet nog worden goedgekeurd door de Europese High level groep voor de voedselketen, die onder leiding staat van Jean-Luc Demarty (oud secretaris-generaal landbouw van de EC). De code is opgesteld in zeer algemene termen en stelt in essentie dat contracten tussen producenten en afnemers in schrift moeten zijn, eerlijk moeten zijn en niet eenzijdig mogen worden aangepast. Vooralsnog zijn er geen sancties verbonden aan het niet-naleven van de code. Toch verwachten de voedingsindustrie en de retail een zuiverende werking van de code.

Zweeds Europarlementariër Anna-Maria Bildt, die werkt aan een rapport over een betere en eerlijker retail, sprak ook op het zuivelcongres, zij het in de vorm van een videoboodschap. Zij wil helderder regelgeving. Bildt veroorzaakte met haar boodschap overigens grote woede bij de Deens/Zweedse zuivelaar Arla door dit bedrijf als voorbeeld te nemen van een onderneming die oneerlijke marktpraktijken gebruikt. Te meer omdat Arla nog niet is veroordeeld. Een zware delegatie van Arla reisde dan ook onmiddellijk af naar Bildt. Arla zou volgens Bildt gemaakte winsten buiten Zweden en Denemarken gebruiken om in deze twee thuislanden de concurrentie te onderbieden.

Het rapport van Bildt moet in de komende maanden tot een afronding komen in het Europarlement.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.