Home

Nieuws 470 x bekeken

Eternal Snow meest houdbare dahlia in de keuringszaal

Lisse – Eternal Snow is bij de houdbaarheidskeuring van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) uitgeroepen tot de meest houdbare dahlia.

De firma’s Van der Vlugt en H.A. van Eeuwijk en Zn zonder een paar cultivars in voor deze keuring.
Deze keuring leverde een houdbaarheid op van 14 dagen bij ‘Eternal Snow’, 13 dagen bij ‘Pink Butterfly’, 12 dagen bij ‘Vanilla’, 10 dagen bij ‘Ryecroft Jan’ en 9 dagen bij ‘Ocean Bird’ en ‘Happy Butterfly’.

De commissie van dahliadeskundigen heeft de inzendingen op sierwaarde en kwaliteit gekeurd. De eindbeoordeling levert twee inzendingen boven de negen op namelijk ‘Eternal Snow’ met 9,17 punten en ‘Vanilla’ met 9,07 punten.

KAVB-taxonoom Johan van Scheepen stelt vast dat deze keuring dit jaar plaats vond onder ‘Dahlia onvriendelijk’ omstandigheden. “Alle inzendingen kwamen van het open veld en moest het weer trotseren. Dat er dan toch zes cultivars zijn die duidelijk langer dan een week op de vaas staan met een mooie sierwaarde, geeft aan dat de dahlia een serieuze plaats inneemt in het snijbloemenassortiment.”

De keuring van de dahlia’s vindt plaats in de gekoele en goed verlichte showruimte bij CNB, zodat de inzendingen onderling met elkaar vergeleken konden worden. Het is geen simulatie van een huiskamer, maar een vergelijking van de houdbaarheid van verschillende cultivars onder dezelfde condities. De dag dat de bloemen worden neergezet telt mee en de dag dat de bloemen worden weggehaald telt niet meer mee. De bloemen zijn blijven staan zolang het acceptabel was. Tenslotte is er een correctie uitgevoerd door er twee dagen vanaf te trekken. Onder andere vanwege de koeling.

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.