Home

Nieuws

Ehec zet exportgroei tomaten om in krimp

Zoetermeer – Nederland exporteert minder tomaten dan vorig jaar. Zonder de Ehec-crisis was de export waarschijnlijk gegroeid, stelt het Productschap Tuinbouw (PT). Door de crisis is 38 miljoen kilo tomaten uit de handel genomen.

Tot en met week 29 (22 juli) bleef de export van Nederlandse tomaten 4 procent achter op dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit het nieuwe marktbeeld van het PT. ”Er is minder uitgevoerd naar Duitsland (-13 procent), het Verenigd Koninkrijk (-5 procent), Zweden (-3 procent ) en Frankrijk (-28 procent). Polen (+10 procent), Italië (+3 procent), Tsjechië (+49 procent) en Rusland (+58 procent) kochten meer Nederlandse tomaten dan vorig jaar.”
De Ehec-uitbraak in Duitsland heeft vooral in juni het consumentenvertrouwen in tomaten nadelig beïnvloed, stelt het PT in het marktbeeld. ”In juli en augustus is het percentage Duitse huishoudens dat tomaten koopt weer toegenomen. Overigens speelt hier niet alleen de Ehec-crisis een rol, maar ook het weer. Als het mooi zomerweer is worden meer groenten als tomaat , komkommer en sla verkocht dan wanneer het koud en regenachtig is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.