Home

Nieuws 175 x bekeken

EU: meer banken hebben meer geld nodig

Brussel - Meer Europese banken hebben wellicht meer kapitaal nodig als de crisis in de eurozone erger wordt. Dat stelde Europees Commissaris Joaquin Almunia (Concurrentie) dinsdag.

Een dergelijke herkapitalisatie is niet alleen nodig voor de negen banken die eerder dit jaar faalden voor de stresstest, aldus de eurocommissaris. Ook andere banken moeten daar waarschijnlijk mee verder gaan.

Almunia wil de mogelijkheid van staatshulp aan banken desnoods verlengen. Eigenlijk loopt de regeling uit 2008 dit jaar af. ,,De situatie waarmee we ons deze dagen geconfronteerd zien, roept om een verlenging van het bestaande crisisregime voor staatshulp'', aldus de commissaris. Hij benadrukt dat banken de staatssteun als laatste redmiddel moeten beschouwen.

Enkele weken geleden reageerde de Europese Commissie nog afwijzend op de suggestie van herkapitalisatie. De directeur van het Internationaal Monetair Fonds, Christine Lagarde, pleitte toen openlijk voor een versterking van het minimumkapitaal van Europese banken.

Of registreer je om te kunnen reageren.