Home

Nieuws

EU-landen blokkeren uitbreiding voedselhulp

Brussel - Het EU-programma voor voedselhulp, dat landbouwoverschotten verdeelt, kan vooralsnog niet worden uitgebreid. Een plan daartoe kreeg dinsdag onvoldoende steun van de EU-ministers van Landbouw.

Acht lidstaten, waaronder Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, blokkeerden een voorstel van de Europese Commissie om het uitgavenplafond te verhogen van 113 naar 500 miljoen euro per jaar, aldus diplomaten. Huidig EU-voorzitter Polen zou nu met een nieuw voorstel komen om te proberen de lidstaten op één lijn te krijgen.

Nederland en de andere tegenstanders vinden het verstrekken van voedselhulp geen taak van de EU. Nederland maakt ook geen gebruik van het programma.

Daar is overigens niet iedereen het mee eens. CDA-Europarlementariër Esther de Lange noemde het onlangs onverstandig ,,uit moraalridderij geld op de plank te laten liggen''. Ook de Nederlandse voedselbanken hebben laten weten de EU-hulp goed te kunnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.