Home

Nieuws

EU investeert 30 miljoen euro in vaccinonderzoek

Brussel - De Europese Commissie steekt 30 miljoen euro in Aditec, een groot onderzoeksprogramma voor innovatie op het gebied van vaccinontwikkeling voor humaan gebruik. Met deze investering is dit een van de grootste EU-projecten ooit.

Aan het project Advanced Immunisation Technologies (Aditec) werken wetenschappers mee van 42 onderzoeksorganisaties uit 13 landen. Ook de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht doet mee. ”We staan aan het begin van de ontwikkeling van een geheel nieuwe generatie vaccins’, aldus Willem van Eden, hoogleraar Immunologie aan de faculteit Diergeneeskunde en vaccinexpert bij het Europees Centrum voor ziektepreventie en –bestrijding in Stockholm. ”Dankzij nieuwe technologieën kunnen we straks ziekten bestrijden waartegen tot nu toe nog geen remedie bestond.”

Onder leiding van Van Eden werd ontdekt hoe je het cellulaire afweersysteem de onderdelen van ziekteverwekkers kunt laten herkennen. De studie laat zien hoe de eiwitten van deze ziekteverwekkers worden verwerkt in geïnfecteerde individuen en hoe ze worden gedecteerd door de lymfocieten, witte bloedlichaampjes die een belangrijke rol spelen in het afweersysteem. In het Aditec-project zal deze kennis benut worden voor de ontwikkeling van nieuwe vaccins voor mensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.