Home

Nieuws

EU-aanbod varkens daalt tweede kwartaal 2012

Brussel – Het Europese aanbod van vleesvarkens zal op zijn vroegst in het tweede kwartaal van volgend jaar dalen. Dat blijkt uit schattingen, die de Europese Commissie begin deze week publiceerde.

Uit de prognoses van de Europese Commissie blijkt dat vleesvarkenshouders in de 27 Europese lidstaten in de laatste drie maanden van dit jaar met 68,2 miljoen stuks 0,4 procent meer vleesvarkens aanbieden dan in het vierde kwartaal van 2010. Daarmee komt het totale Europese aanbod van vleesvarkens in 2011 op 257,9 miljoen stuks volgens de schatting van de Europese Commissie. Dat is 1,2 procent meer dan in 2010. Toen maakten 254,9 miljoen Europese vleesvarkens hun laatste rit naar de slachterij.

Ook in het eerste kwartaal van volgend jaar is nog geen sprake van een daling van het varkensaanbod. Integendeel: de aanvoer stijgt met 0,8 procent naar 64,9 miljoen. Die stijging kan een fors herstel van de varkensprijs in de weg zitten. Varkenshouders hebben die stijging hard nodig om uit de verliezen te komen.

Zoals het er nu naar uitziet krijgen Europese slachterijen in het tweede kwartaal van volgend jaar 1,1 procent minder dieren aangeboden met 61,7 miljoen stuks.
De geschatte aanvoer van vleesvarkens in de eerste helft van 2012 komt uit op 126,6 miljoen. Dat betekent een daling met 0,1 % ten opzichte van de eerste zes maanden van 2011.

In Nederland blijft de aanvoer van vleesvarkens in het eerste en tweede kwartaal van volgend jaar gelijk op respectievelijk 6,2 en 5,9 miljoen. Duitse vleesvarkenshouders bieden respectievelijk 2,1 en 0,2 procent meer dieren aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.