Home

Nieuws 273 x bekeken

ELI laat nieuwe co-producten toe in vergister

Den Haag – Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) heeft dertien nieuwe stoffen toegevoegd aan de positieve lijst met stoffen die in een co-vergistingsinstallatie mogen.

Het gaat om producten die eerder door de Biogas Branche Organisatie en LTO Nederland waren aangedragen.

De lijst met 21 stoffen werd in het najaar van 2010 aangedragen, waarna acht stoffen in mei werden toegelaten. De andere stoffen moesten toen nog verder onderzocht worden.
Het ministerie heeft nu besloten om ook het toevoegen van specifieke soorten spuiwater en ’uienpers-sap’ toe te staan. Ook kaasschaafsel en andere producten uit de voedingsindustrie, waaronder koffiedik, mogen voortaan worden vergist.

”Het is gunstig dat er nieuwe producten worden toegelaten, maar het is niet dat de wereld van de biogasbranche nu opeens een stuk zonniger is. De toegelaten producten zijn niet in grote hoeveelheden beschikbaar en sommige producten zijn ook erg duur om in de vergister te stoppen”, aldus Eltjo van Marum van de Biogasbranche Organisatie (BBO).

Van Marum zegt dat het voornemen van het ministerie om het systeem van toelating van co-producten per januari te veranderen meer kansen biedt. ”Het is de bedoeling dat boeren dan zelf producten mogen laten bemonsteren voordat ze worden vergist. Dat is een grote stap voorwaarts”, aldus BBO.

Of registreer je om te kunnen reageren.