Home

Nieuws

Duitser vindt regionale herkomst belangrijker dan 'biologisch' en 'duurzaam'

Frankfurt am Main - Regionale herkomst van voedingsproducten is voor de Duitse consument belangrijker dan de vraag of het om biologische of duurzame producten gaat. Dat gelooft de Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) op basis van een eigen onderzoek.

Gevraagd naar wat er van de drie genoemde productkenmerken op de eerste plaats komt, voteert 45 procent van de geênqueteerden voor de ’regionaliteit’, 22 procent voor ’bio’ en 21 procent voor ’duurzaamheid’.

De onderzoekers concluderen tevens dat regionale herkomst geen modeverschijnsel is dat gedoemd is snel weer uit de belangstelling te verdwijnen. 61 procent van de ondervraagden zegt namelijk te geloven dat deze zaak ook over 10 tot 15 jaar nog als topthema aan de orde zal zijn. ”Het komt tegemoet aan de gegroeide behoefte aan geworteld-zijn, authenticiteit en kwaliteit,” aldus constateert de landbouwmaatschappij, die zich op een zo breed mogelijk vlak bezighoudt met de bevorderingen van de belangen van de agrarische sector, zowel qua vergroting van de knowhow als het maatschappelijk aanzien.

Bijna alle ondervraagden (97 procent) geven los daarvan te kennen dat ze regionale producten kopen omdat ze expliciet uit de persoonlijk gedefinieerde regio komen. Daar zit echter volgens DLG ook een probleem, namelijk dat de definitie van het begrip regionaliteit niet vast ligt. De vraag is waar de regio in kwestie begint en ophoudt. Naar de visie van de DLG beseft ook de consument dat en zou een of andere vorm van herkomstwaarborging met behulp van een zegel/logo zeker de moeite waard zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.