Home

Nieuws

Duitse voedingsexport compenseert teleurstellende binnenlandse markt

Berlijn - De Duitse export van voedingsproducten is op recordkoers, maar de binnenlandse markt stelt enigszins teleur.

Volgens de voedingsfabrikantenfederatie BVE groeide de afzet in het buitenland in de eerste negen maanden ten opzichte van dezelfde periode in 2010 met 11,5 procent naar 33,9 miljard euro. In de Bondsrepubliek zelf zette de verregende zomer een domper op de zaak. Vooral typische seizoensproducten zoals barbecuevlees, bier, frisdranken en ijs werden minder verkocht. Dat zorgde voor afzetvolumeverliezen van 10 tot 30 procent. De grondstofprijzen zijn gemiddeld zo’n 30 procent hoger dan een jaar geleden, zo heeft Hamburger Weltwirtschaftsinstitut vastgesteld.

Niettemin voorziet de federatie voor de komende zes maanden een stabilisering van de marktsituatie, ook voor wat betreft de (hoge) kostendruk. De totale omzet van het BVE-bedrijfsleven nam in de eerste negen maanden met 9 procent toe naar 122 miljard euro. Gecorrigeerd voor prijsstijgingen is sprake van een plus van 2,4 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.