Home

Nieuws

Duitse kartelbewaker duikt in onderzoek machtsverhoudingen in voedingshandel

Bonn - De Duitse kartelbesluit – het Bundeskartellamt – start met een onderzoek naar de markt voor voedingsproducten. Opzet is om vast te stellen hoe de markt is gestructureerd ofwel wie er in welke mate aan de touwtjes trekken en welke voordelen de marktleiders eventueel binnen kunnen halen in vergelijking met de concurrenten.

In eerste instantie wil de kartelwaakhond die informatie vergaren aan de hand van de markten voor onder meer melk en boter. Daarnaast komen de markten voor gekoelde (melk-)koffiedranken, ketchup, diepvriespizza’s, koffie en mousserende wijn onder de loep. Dat zijn volgens de toelichting markten die relatief goed af te bakenen zijn met duidelijke aanbiedersstructuren. Mogelijk wordt het onderzoek in een later stadium nog uitgebreid naar andere producten ook. ”Maar we kunnen uiteraard niet voor alle circa 50.000 artikelen in het voedingssegment de machtsverhoudingen bekijken,” legt president-directeur Andreas Mundt van het overheidsbureau uit.

Reden voor het onderzoek is de concentratie aan de detailhandelszijde van de markt. ”Vier grote handelsondernemingen (bedoeld zijn grootgrutters – red.) hebben samen een aandeel van 85 procent in de afzet. Bij zo’n sterke concentratie moeten we de machtsverhoudingen tussen producenten en handelaren nader bekijken.” De bevindingen van de kartelbewaker komen beschikbaar in een rapport waarover vervolgens vrij kan worden gediscussieerd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.