Home

Nieuws

Doorbraak in bestrijding erwinia

Wageningen - Wetenschappers hebben een bacterie gevonden die de aardappel- en bollenziekte erwinia kan bestrijden.

Tot nu toe is erwinia niet te bestrijden. Er zijn ook geen resistente rassen tegen de ziekte. Erwinia wordt veroorzaakt door de dickeya-bacterie en leidt tot zwartbenigheid en natrot in aardappelen en bloembollen. De ziekte veroorzaakt alleen in Nederland jaarlijks enkele tientallen miljoenen euro’s schade.

De antagonistische bacterie die de dickeya-bacterie bestrijdt is gevonden door onderzoeker Robert Czajkowski van Plant Research International (PRI-WUR). Hij ontdekte in kasproeven dat de bacterie Serratia plymuthica de dickeya-bacteriën effectief kan bestrijden. De antagonist (tegenstander) dringt net als dickeya de wortels binnen en verspreidt een antibioticum dat de dickeya-bacteriën doodt. Na toepassing van de antagonist was de dickeya-bacterie niet of nauwelijks terug te vinden in een besmette plant. Het PRI heeft de antagonistische bacterie gepatenteerd en onderzoekt de mogelijkheden die te vermarkten.

Czajkowski hoopt woensdag te promoveren op zijn onderzoek. PRI-onderzoeker Jan van der Wolf noemt het promotie-onderzoek van strategische waarde. “Op langere termijn kan het leiden tot een product waarmee je dickeya kunt bestrijden. Het werkt goed in kasproeven. We gaan volgend jaar de antagonistische bacterie testen in veldproeven. Daarna duurt het zeker vijf jaar voor een geregistreerd product op de markt is. Dat kost veel geld en daar hebben we de industrie bij nodig.”

De methode om met een antagonistische bacterie een ziekmakende bacterie te bestrijden is niet nieuw. Van der Wolf: “In Australië is een bacterie gevonden die wortelknobbel in de fruitteelt bestrijdt. Dat heeft geleid tot een product dat in de praktijk wordt gebruikt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.