Home

Nieuws 186 x bekeken

Dierwelzijnsorganisatie bezorgd over naleving legbatterijverbod

Amsterdam – De Europese dierwelzijnsorganisatie Vier Pfoten maakt zich zorgen over de naleving van het Europese verbod op legbatterijen in 2012. Uit onderzoek van de organisatie blijkt dat in Griekenland nog meer dan 4,5 miljoen legkippen in kooihuisvesting wordt gehouden. Dat is ongeveer 90 procent van de totale populatie.

Het grootste pluimveebedrijf van Griekenland, Zouras, investeerde tussen 2000 en 2006 9,8 miljoen euro in nieuwe legbatterijen, concludeert de dierwelzijnsorganisatie. ”Van de 9,8 miljoen euro is 6,86 miljoen euro afkomstig van Europese fondsen”, constateert Vier Pfoten. De organisatie vindt het schandalig dat Europese fondsen zo verkeerd worden besteed.

”Uiteraard roept dit ook vragen op of de Griekse eieren een bedreiging zullen vormen voor de boeren die wel op tijd zijn omgeschakeld. Oneerlijk is het zeker”, aldus directeur Johanna Stadler van Vier Pfoten.

Eerder deze maand berichtte Vier Pfoten dat ook een houderij in Roemenië Europese steunfondsen heeft besteed aan conventionele kooien. En in een Duitse supermarkt werden Poolse batterij-eieren verkocht, eieren die in Duitsland al niet meer mogen worden geproduceerd.

Dierenorganisatie Vier Pfoten werd in 1988 opgericht in Oostenrijk en heeft inmiddels dochterorganisaties in Bulgarije, Duitsland, Nederland, Roemenië, Zwitserland, Hongarije, Zuid-Afrika en België. De Nederlandse dochterorganisatie heet Vier Voeters.

Of registreer je om te kunnen reageren.