Home

Nieuws

Dierenbescherming: ganzen vergassen niet effectief

Den Haag - De Dierenbescherming roept de Tweede Kamer op om de plannen voor de aanpak van ganzenoverlast te keren.

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw staat per 1 oktober toe om ganzenoverlast aan te pakken via het vergassen van de dieren. “Deze verruiming werkt het verder ontwikkelen van diervriendelijke alternatieven juist tegen”, schrijft directeur Frank Dales in een brief aan de Kamer. De Dierenbescherming vindt het onbegrijpelijk dat er tijd en geld gestopt wordt in het ontwikkelen van nieuwe dodingsmethoden.

De organisatie pleit voor het investeren in het ontwikkelen van alternatieven om de ganzenoverlast te verminderen, zoals het minder aantrekkelijk maken van de omgeving en het gebruik van diervriendelijke verjaagmiddelen. Het doden van dieren heeft volgens de Dierenbescherming geen zin, omdat de lege plekken die ontstaan snel zullen worden opgevuld door jonge dieren.

De Dierenbescherming heeft ook kritiek op de manier waarop wordt bepaald of er dierenleed optreedt bij de dodingsmethoden. “Bij de testen wordt alleen gekeken hoe lang het duurt voor de dood intreedt en niet naar bijvoorbeeld de aanwezigheid van stresshormonen of pijngedrag”, aldus de organisatie.

De Tweede Kamer debatteert deze week over natuurbeheer.

Of registreer je om te kunnen reageren.