Home

Nieuws 175 x bekeken

Derde van de scholen gaat verder met schoolfruit

Zoetermeer – Eenderde van de scholen gaat verder met het uitdelen van fruit op school nadat ze met het gesubsidieerde Schoolfruitprogramma hebben meegedaan.

Dat blijkt uit onderzoek onder 456 scholen. Eenderde van de scholen denkt er nog wel over na.
Beperkte effecten zijn te zien in het consumptiegedrag zelf, al lijkt dat vooral een korte termijn effect. Circa 94 procent van de deelnemers zegt zich gestimuleerd te voelen thuis meer groente en fruit te eten. Dat leidt echter niet tot een significant hogere consumptie, blijkt uit de meting van het Productschap Tuinbouw. Scholen die na de gesubsidieerde verstrekking doorgaan met het uitdelen zullen kinderen mogelijk wel aanzetten tot een gezonder consumptiepatroon. Hierover zijn geen gegevens bekend.


Het PT deed een meting onder basisscholieren voor en na afloop van de drie maanden durend Europees Schoolfruitprogramma, waarbij scholieren gratis groenten en fruit kregen aangereikt. De 1-meting werd gedaan onder 416 kinderen. Daarvan gaf 45 procent aan meestal fruit te eten in de kleine pauze en 14 procent groente. Bij de 0-meting was dat nog respectievelijk 40 en 11 procent. Overigens werden bij dat onderzoek nog 672 leerlingen ondervraagd. Het nuttigen van groenten en fruit zou ten koste gegaan zijn van koek. In de metingen is het aantal kinderen dat aangaf meestal koek te eten in de pauze gedaald van 65 naar 55 procent. In totaal werden in de campagneperiode van januari tot maart 703 scholen van gratis schoolfruit voorzien.

Dit schooljaar doen 2.000 scholen mee aan het gesubsidieerde programma dat gefinancierd wordt door de EU, en deelnemende leveranciers als The Greenery, Fruitschool, Vitamine&Zo en De Groene Tas.

agd.media

Of registreer je om te kunnen reageren.