Home

Nieuws 255 x bekeken

Denen versnellen met genomische selectie varkensfokkerij met 50 procent

Aarhus - Het Deense landbouwonderzoek en de varkenssector zetten in op genomische selectiie om versneld sterkere dieren te fokken. De verwachte progressie in de fokkerij kan daarmee met de helft worden verkort, geloven de partners.

Doelen zijn verlaging van de biggensterfte en een grotere duurzaamheid in de productie zonder dat de kosten uit de pan rijzen. Het project moet met het oog daarop resulteren in nieuwe op DNA-informatie gebaseerde modellen en methoden die de selectie van de komende generaties fokvarkens meer zekerheid opleveren, zo heet het in de toelichting van de partners.

Partner van varkenssectororganisatie Kenniscentrum van de Varkensproductie (VSP) is de landbouwfaculteit van de universiteit van Aarhus. Deze instelling heeft al diverse sporen op het gebied van de inventarisatie van het varkensgenoom verdiend. Het project kan naar verwachting over een jaar of drie zijn afgerond.

Of registreer je om te kunnen reageren.