Home

Nieuws 226 x bekeken 1 reactie

De Jager: dreiging economische storm is groot

Den Haag - De dreiging van economische en financiële tegenwind is groot en Nederland moet zich schrap zetten om daarin overeind te blijven. Dat stelde minister Jan Kees de Jager van Financiën dinsdag bij de aanbieding van de miljoenennota aan de Tweede Kamer.

Volgens de minister trekt om ons heen de financiële en economische tegenwind steeds meer aan en zorgt dat voor veel onrust. ,,Er dreigt wat, al weten we niet precies hoeveel er komt en wanneer.’’

Het kabinet houdt rekening met een ,,opstekende storm’’, maar het is nog onduidelijk hoe hard of heftig het wordt. ,,Maar het is wel duidelijk dat 2012 voor veel mensen een zwaar jaar gaat worden. We moeten scherpe keuzes maken en die zullen af en toe ook pijn doen.’’

Volgens De Jager heeft de wereldwijde economische neergang ook in Nederland diepe sporen getrokken. Daarnaast zetten de vergrijzing en de zorgkosten de publieke uitgaven extra onder druk.

Nederland is weliswaar een financieel solide en betrouwbaar land, maar daarmee is het tekort nog niet weg en neemt onze schuld nog steeds toe. We geven elke dag te veel uit. Dit jaar elke dag 70 miljoen euro te veel en volgend jaar nog elke dag 50 miljoen euro te veel.

De Jager stelde dat het kabinet zich voorneemt om de financiële stabiliteit in Europa te helpen herstellen. Daarom wil het kabinet nu de Europese begrotingsregels aanscherpen en wil het voorkomen dat de problemen in Griekenland overslaan naar de rest van Europa. We moeten voor de langere termijn ,,voorkomen dat één zwakke broeder andere landen meetrekt in z'n val'', zei De Jager in een verwijzing naar het Zuid-Europese land.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Er zijn zó oneindig veel zaken te noemen die bakken geld kosten en die eerder een struikelblok voor de economie zijn dan een stimulans. Denk bv. eens aan die achterlijke mestwet en al die andere zgn. milieu"problemen". Al kost het miljarden, we zullen het er -hoe dan ook- inhouden. Onlangs ging er weer eens 4 miljoen naar die achterlijke Wageningen-tent, om een nieuw probleem te creëren. Over keuzes maken gesproken! Zo slecht gaat het blijkbaar nog niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.