Home

Nieuws 224 x bekeken

Copa-Cogeca voor extra steun tuinders

Brussel – De Europese belangenorganisatie voor boeren en coöperaties, Copa-Cogeca, schaart zich achter een Zuid-Europese aanvraag voor meer steun voor groentetelers en telers van perziken en nectarines. Volgens Copa-voorzitter Gerd Sonnleitner is de tuinbouw getroffen door herhaaldelijke crises en dreigt de Ehec-crisis voor veel bedrijven het einde te betekenen.

Het huidige gemeenschappelijke landbouwbeleid biedt volgens Sonnleitner te weinig mogelijkheden tuinders te steunen en weer een competitieve, winstgevende sector op te bouwen. Cogeca-voorzitter Paolo Bruni pleit voor een vast draaiboek voor de uitbraak van volgende crises.

Producentenorganisaties verdienen volgens Bruni een groter deel van de te verdelen koek in de keten. Zonder dit vet op de botten, zal elke kleine crisis direct leiden tot grote problemen.
Copa-Cogeca heeft haar standpunt in een brief aan de Poolse landbouwminister Marek Sawicki en Eurocommissaris Dacian Ciolos uiteengezet. Polen is momenteel voorzitter van de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.