Home

Nieuws

Commissie wijst Nederland op zwakke importcontrole

Den Haag – De Europese Commissie heeft Nederland op de vingers getikt over controle op importcertificaten.

Nederlandse importeurs voeren in de helft van de gevallen geen juiste bijschrijvingen aan, een vereiste waarin wordt aangegeven hoe aan fytosanitaire eisen is voldaan. Nederland is opgedragen op korte termijn de controle op bijschrijvingen op het vereiste pijl te brengen, blijkt uit een brief van de VWA aan importeurs.

De VWA dreigt partijen bij de grens tegen te houden als het niet met de juiste papieren vergezeld gaat. Vanaf 1 oktober start de VWA een extra controle op groente en fruit en sierteelt. De eerste drie maanden deelt de inspectiedienst nog waarschuwingen uit. Daarbij houdt het rekening met de start van nieuwe seizoenen. Dat betekent dat importeurs drie maanden overgangstermijn krijgen vanaf de start van het nieuwe seizoen en niet vanaf oktober gerekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.