Home

Nieuws 311 x bekeken

Ciolos: kennis moet sneller naar de boer

Joensuu – De Europese Commissie wil de verbinding tussen onderzoek en boeren en tuinders verbeteren, zodat nieuwe kennis sneller beschikbaar wordt voor primaire producenten. Dat zegt Eurocommissaris Dacian Ciolos tijdens een congres over duurzame ontwikkeling in het Finse Joensuu.

”De kennis moet niet in boeken, maar bij de boer terecht komen”, vindt Ciolos. Door een Europees innovatie platform wil Ciolos het onderzoek beter Europees afstemmen, zodat verschillende lidstaten niet tegelijk dezelfde onderzoeken doen. Ook moet het onderzoek dat gefinancierd is met Europees geld, snel voor iedereen in alle lidstaten beschikbaar zijn.

In juni maakte Ciolos al bekend dat het budget voor onderzoek en innovatie wil verhogen naar 4,5 miljard euro. ”Hoeveel budget er precies beschikbaar komt voor agrarisch onderzoek wordt in oktober bekend. Bij het budget van 4,5 miljard euro zit ook geld voor ander onderzoek dan agrarisch onderzoek. Zeker is dat het huidige budget van 1,9 miljard euro voor de periode van 1,9 miljard euro voor 2007 tot 2013 minimaal wordt verdubbeld voor de periode 2014 tot 2020”, legt een woordvoerder van de Europese Commissie uit.

Ciolos hecht veel waarde aan onderzoek en innovatie. Het moet bijdragen aan verhoging van de voedselproductie en tegelijkertijd verlaging van de negatieve effecten daarvan voor het milieu en het landschap. ”De Europese landbouw is afhankelijk van de natuur. Om de vruchten te kunnen plukken van de natuurlijke hulpbronnen als grond en water, moet de land- en bosbouw meer rekening houden met de natuurlijke kringloop. De voedselproductie moet omhoog, maar dit mag niet ten koste gaan van het ecosysteem.”

In Nederland wordt ook meer uitgegeven aan onderzoek. Vorige week zei Bernard Wientjes van ondernemersorganisatie VNO NCW dat de agro- en foodindustrie in Nederland de investeringen in ontwikkeling en onderzoek wil verdubbelen van 75 naar 150 miljoen euro.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.