Home

Nieuws

CBS: kleinere daling aantal bedrijven glasgroente

Voorburg – In 2011 heeft het CBS 1.690 glasgroentebedrijven geregistreerd. Dat zijn 80 bedrijven minder dan in 2010.

Daarmee neemt de daling van het aantal glasgroentebedrijven – ondanks opeenvolgende crises – af. De daling is zichtbaar bij opkweekbedrijven, komkommer en paprikabedrijven en aardbeibedrijven. Bij tomaten signaleerde het CBS een stijging na jaren van daling.

Cijfers van het CBS wijzen op een grotere daling van het aantal bedrijven in 2006 en 2007. Toen daalde het aantal bedrijven twee keer met 190. Ook in 2005 en 2008 was het aantal van 150 hoger. Volgens de cijfers van het CBS was de afname in 2010 al kleiner. Toen registreerde het CBS 100 bedrijven minder dan het jaar ervoor, het jaar van de financiële crisis.

ZLTO-vakgroepvoorzitter Tiny Aerts is verbaasd over de cijfers. ”Ik kan het zo niet verklaren en ook niet zien of het allemaal professionele bedrijven zijn. Het zou te maken kunnen hebben met de lage waarde van de bedrijven. Telers kunnen hun bedrijf niet verkopen.” LTO zal in november een inventarisatie maken van de financiële positie van de bedrijven en daarvoor een enquête rondsturen.

De cijfers van het CBS laten verder zien dat de schaalvergroting niet fors doorzet. In 2011 is het gemiddelde bedrijf 2,9 hectare. In 2010 was dat nog 2,8 hectare. In 2008 was dat 2,3 en 2007 net iets groter dan twee hectare.

In de CBS-cijfers voor glasgroente zijn ook de aardbeibedrijven opgenomen, een deel van de stoppers is daarvan afkomstig.

Of registreer je om te kunnen reageren.