Home

Nieuws

Bunge mag transgene maissoort Syngenta weigeren te verhandelen

Basel – Bunge mag weigeren een transgene maissoort van Syngenta te verhandelen. Een rechter in Iowa ziet in een kort geding dat Syngenta heeft aangespannen, geen grond voor een rechtszaak.

Bunge weigert de betreffende maissoort Agrisure Viptera te verhandelen omdat de export van granen naar China in gevaar zou kunnen komen.

De Zwitserse zaadproducent zegt in een verklaring vastbesloten te zijn. Hij wil het gevecht tegen Bunge niet te staken omdat ”boeren duidelijkheid verdienen over de vermarktbaarheid van hun producten.” De betreffende maissoort is genetisch zo veranderd dat het volgens Syngenta beter in staat is zich te verdedigen tegen insecten.

In een rapport van 69 pagina’s oordeelt rechter Mark Benett dat Bunge vanuit zakelijk oogpunt begrijpelijk heeft gehandeld. De export van Amerikaanse mais naar China was in 2010 nog relatief klein (zo’n 1 miljoen ton), maar is volgens Benett wel groeiende.

Benett schrijft tevens te erkennen dat door het afwijzen van een rechtzaak Syngenta reputatieschade kan oplopen door de uitspraak. Bunge geldt als één van de grootste graanhandelaren ter wereld, naast Cargill, ADM en Dreyfus, en Syngenta vreest dat andere grote agriconcerns Bunges voorbeeld volgen.

China vreest dat als Bunge de in China niet toegelaten maissoort verhandelt, zelfs naar andere markten dan China, de gebruikte transportmiddelen toch ”vervuild” raken.

Agrisure Viptera is sinds vorig jaar toegelaten voor de teelt en import in de VS en recent ook voor Canada, Argentinië en Brazilië. De maissoort is toegestaan voor import in onder meer Mexico, Australië, Nieuw-Zeeland, Japan en Zuid-Korea. De toelating van de maissoort in China kan niet voor begin 2012 geschieden, aldus Syngenta.

Of registreer je om te kunnen reageren.