Home

Nieuws 215 x bekeken

Brazilië wil hoofd bieden aan stijgende waarde munt

Brasilia – Brazilië wil dat WTO-lidstaten het recht krijgen in te grijpen als handel wordt verstoord door wisselkoersbeleid van andere landen. Het land heeft daartoe gesprekken aangevraagd bij de WTO. De export van landbouwproducten lijdt volgens het land onder de bewust laag gehouden waarde van de Amerikaanse dollar en Chinese yuan.

Brazilië heeft eerder zijn onvrede over het volgens hen ”excessieve” monetaire regime van de VS geuit. De VS hebben duizenden miljarden in de economie gepompt en houden de rente laag, waardoor de dollar in waarde tegenover de Braziliaanse reais in de laatste twee jaar met ruim 30 procent is gedaald. De Braziliaanse minister van financiën spreekt van een ”muntoorlog”.

De Braziliaanse importwaarde is in de eerste acht maanden van dit jaar met 29 procent gestegen tot 107 miljard euro. De Braziliaanse exportwaarde is 30 procent gestegen tot 122 miljard euro. De scherpe importstijging betreft onder meer bio-ethanol uit de VS, opmerkelijk gezien de omvang van de ethanolindustrie in Brazilië zelf.

Het grootste deel van de importen betreft echter industriële goederen uit China, waarvan de prijs per eenheid niet sterk is gestegen in het afgelopen jaar. De export betreft vooral agrarische producten als vlees, soja, mais en suiker. De exportwaarde hiervan is vooral gestegen door een hogere prijs per eenheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.