Home

Nieuws 537 x bekeken

'Bouwblokbeperking rem op duurzaamheid'

’s-Gravenhage – De beperking van de omvang van bouwkavels is kan ontwikkelingen tot een meer duurzame veehouderij remmen. Yttje Feddes, de Rijksadviseur voor het Landschap zegt dat bouwkavels van anderhalve hectare, zoals die nu in een aantal provincies gelden, ”niet automatisch de sleutel tot een meer duurzame veehouderij” zijn.

De landschapsarchitect Feddes zegt dat een goede ruimtelijke ordening van de veehouder veel ingewikkelder is dan alleen het stellen van een maximale oppervlaktemaat. Een werkelijk duurzame koers vraagt om kwalitatieve regels en om maatwerk.” Feddes stelt ook dat innovatieve ontwerpen die goed passen in het landschap ook binnen de kosten voor de gangbare standaardstal kunnen worden gerealiseerd. De nieuwe stallen scoren prima op de maatlat duurzame veehouderij voor dierenwelzijn, energie besparing en emissiebeperking.

Feddes trekt die conclusie uit de ervaringen die zijn opgedaan bij de ontwerpwedstrijd voor mooie en innovatieve varkensstallen, waarvoor donderdag een prijs werd uitgereikt aan de Utrechts ondernemer Steef Uijttewaal en architectenbureau DAAD.

Feddes zegt dat de inzendingen voor de wedstrijd ’laten zien dat groter ook mooier en duurzamer kan zijn.” Aan de wedstrijd namen Gelderse, Noord-Hollandse en Overijsselse bedrijven deel, die een bouwplan indiende dat veel groter is dan drie hectare. De bedrijven in Overijssel (Veldhoekporc) en Noord-Holland (Inside Out) zijn beide juist door hun royale groene erven goed in het landschap ingebed. Dankzij de spreiding van de bebouwing over het erf, en de ruime uitloop voor de zeugen, krijgen beide bedrijven een grondgebonden karakter, constateert Feddes. Het nieuwe bedrijf De Uitspanning in Voorthuizen is gesitueerd langs de snelweg A1 en kan alleen via een parkeerplaats langs de snelweg bereikt worden. Volgens Feddes is het bedrijf groot, maar past het heel goed bij het snelweglandschap.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.